24.03.2016, 10:42
Co warto zapamiętać:
• Kiedy jesteś w fazie budowania ‘masy’ i masa tłuszczu wzrasta, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, utrudniając tym samym wzrost mięśni.
• Im bardziej jesteś otyły, tym bardziej zmieniasz fizjologię sprzyjając odkładaniu tłuszczu niż promując wzrost mięśni.
• Większość osób, które są w fazie budowania masy,gromadzą tłuszcz zapasowy zwłaszcza w 1 rejonie ciała, jak brzuch czy boki, co sprawia, że z tych rejonów coraz trudniej pozbyć się tkanki tłuszczowej
• Osoby w fazie budowania masy czasem doświadczają dziwnego zjawiska. Ponieważ ciało jest zalewane nadmiarem kalorii, glukozy i trójglicerydów, ciało przechowywać nadmiar nie tylko w tkance tłuszczowej, ale w samych mięśniach, co daje ‘miękki’ wygląd mięśni.
• W okresie budowania masy musisz mieć nadwyżkę kalorii i jest to bardzo trudne; jedzenie tyle, aby budować tylko mięśnie bez pewnego przyrostu tkanki tłuszczowej.
Jednak zdobywając pięć kilogramów tłuszczu, w tym czasie tylko 1 kilogram mięśni - jest złą drogą.
Zasady podczas budowania masy od zalania wieków były i są proste:
Jeść co dwie-trzy godziny i zawsze jeść do pełna!
Podczas gdy "czyste" pokarmy, takie jak kurczak i brązowy ryż są idealny, dużo osób nie odmawia sobie pizzy po treningu w tzw. "okno anaboliczne ".
Tak długo, jak liczba na skali wagi rośnie - to się liczy!
Wskazania tylko wagi często jest wyroczni - jeśli rośnie to oznacza sukces.
Czyżby?
Powiedzmy, że założyłeś sobie, że waga końcowa ma wynosić 110kg.
Przy 95 nie wchodzisz w garnitur.
Nie ważne – jesz dalej.
Przy 105 każda para spodni jest za mała.
Nie ważne - jesz dalej.
W końcu jest 110 – yeeeaaaaah – wygrałeś!
Ale czy naprawdę wygrałeś?
Zdobyłeś dodatkowe 15 czy 20kg masy w ciągu ostatnich 4-5miesięcy.
Nie wpominając o twarzy, która bardziej przypomina księżyc w pełni,bokach, które wylewają się nawet ze spodni dresowych,czy brzuch piwny, który sprawia problemy nawet wtedy, kiedy próbujesz zawiązać sznurowadła w bucie.
Dobra – powiesz, że wyciskasz więcej czy w siadach bijesz kolejne życiówki.
Ale czy naprawdę jesteś lepszy?
….hmmmmmm
Po pierwsze, budowanie jest powolnym procesem dla każdego – zwłaszcza dla osób z jakimś doświadczeniem. Dla osób z kilkuletnia przygodą zdobycie 0,5 do 1kg mięśni miesięcznie jest rzeczą doskonałą. Daje to ok. 5kg mięśni w okresie poza startowym.
Jednak tylko kilku kulturystów może zyskać mięśnie w takim tempie.
I te 5kilo jest dalekie od tych 20 kg, które Ty zdobyłeś.
Ponadto, kiedy budując masę,następuje wzrost poziomu tkanki tłuszczowej, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, która może faktycznie utrudniać wzrost mięśni.
To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, odgrywający zasadniczą rolę przede wszystkim w metabolizmie węglowodanów, lecz także białek i tłuszczów.
Insulina produkowana jest przez komórki B wysp trzustki (Langerhansa). Najważniejszym bodźcem do produkcji insuliny jest poposiłkowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty, hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi.
Insulina w praktyce daje pozwolenie zarówno dla mięśni i komórek tłuszczowych do wykorzystania aminokwasów i glukozy – zwłaszcza glukozy.
Idealnie, komórki mięśni wrażliwych na insulinę łatwo absorbują glukoza i aminokwasy, gdy insulinę daję "sygnał".
Wraz ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej, chociaż przy podwyższonych poziomach insuliny - to może zmniejszać czułość komórek mięśniowych na działanie tego hormonu.
Jeśli zmniejsza się wrażliwość na insulinę, mięśnie już nie jak efektywnie wykorzystują glukozę i aminokwasy, a ponieważ jest metabolicznie tańsze przechowywanie samego tłuszczu,wiec organizm zamieni więcej nadmiaru kalorii w tłuszcz!
Ba
Im większą masz nadwagę…….może dokładniej:
Im bardziej jesteś otyły,im więcej masz tkanki tłuszczowej - tym bardziej możesz zmienić fizjologię, sprzyjać odkładaniu tłuszczu - nad regeneracją mięśni i ich wzrostowi.
To zjawisko fizjologiczne, gdy hamowana jest synteza białka a przechowywanie tłuszczu jest podwyższone - określane jest jako oporność anaboliczna [anabolic resistance].
Następnie:
Im dalej jesteś w okresie poza sezonem (czyli im grubszy jesteś),tym bardziej prawdopodobne jest to, że wszelkie nadwyżki substancji odżywczych, które zjadasz są przechowywane na brzuchu,piersiach,plecach – niestety w postaci coraz większej ilości tkanki tłuszczowej.
Tym samym mniej prawdopodobne jest to, że trening i sama dieta prowadzi do jakiegokolwiek rzeczywistego wzrostu mięśni.
Część I
• Kiedy jesteś w fazie budowania ‘masy’ i masa tłuszczu wzrasta, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, utrudniając tym samym wzrost mięśni.
• Im bardziej jesteś otyły, tym bardziej zmieniasz fizjologię sprzyjając odkładaniu tłuszczu niż promując wzrost mięśni.
• Większość osób, które są w fazie budowania masy,gromadzą tłuszcz zapasowy zwłaszcza w 1 rejonie ciała, jak brzuch czy boki, co sprawia, że z tych rejonów coraz trudniej pozbyć się tkanki tłuszczowej
• Osoby w fazie budowania masy czasem doświadczają dziwnego zjawiska. Ponieważ ciało jest zalewane nadmiarem kalorii, glukozy i trójglicerydów, ciało przechowywać nadmiar nie tylko w tkance tłuszczowej, ale w samych mięśniach, co daje ‘miękki’ wygląd mięśni.
• W okresie budowania masy musisz mieć nadwyżkę kalorii i jest to bardzo trudne; jedzenie tyle, aby budować tylko mięśnie bez pewnego przyrostu tkanki tłuszczowej.
Jednak zdobywając pięć kilogramów tłuszczu, w tym czasie tylko 1 kilogram mięśni - jest złą drogą.
Zasady podczas budowania masy od zalania wieków były i są proste:
Jeść co dwie-trzy godziny i zawsze jeść do pełna!
Podczas gdy "czyste" pokarmy, takie jak kurczak i brązowy ryż są idealny, dużo osób nie odmawia sobie pizzy po treningu w tzw. "okno anaboliczne ".
Tak długo, jak liczba na skali wagi rośnie - to się liczy!
Wskazania tylko wagi często jest wyroczni - jeśli rośnie to oznacza sukces.
Czyżby?
Powiedzmy, że założyłeś sobie, że waga końcowa ma wynosić 110kg.
Przy 95 nie wchodzisz w garnitur.
Nie ważne – jesz dalej.
Przy 105 każda para spodni jest za mała.
Nie ważne - jesz dalej.
W końcu jest 110 – yeeeaaaaah – wygrałeś!
Ale czy naprawdę wygrałeś?
Zdobyłeś dodatkowe 15 czy 20kg masy w ciągu ostatnich 4-5miesięcy.
Nie wpominając o twarzy, która bardziej przypomina księżyc w pełni,bokach, które wylewają się nawet ze spodni dresowych,czy brzuch piwny, który sprawia problemy nawet wtedy, kiedy próbujesz zawiązać sznurowadła w bucie.
Dobra – powiesz, że wyciskasz więcej czy w siadach bijesz kolejne życiówki.
Ale czy naprawdę jesteś lepszy?
….hmmmmmm
Po pierwsze, budowanie jest powolnym procesem dla każdego – zwłaszcza dla osób z jakimś doświadczeniem. Dla osób z kilkuletnia przygodą zdobycie 0,5 do 1kg mięśni miesięcznie jest rzeczą doskonałą. Daje to ok. 5kg mięśni w okresie poza startowym.
Jednak tylko kilku kulturystów może zyskać mięśnie w takim tempie.
I te 5kilo jest dalekie od tych 20 kg, które Ty zdobyłeś.
Ponadto, kiedy budując masę,następuje wzrost poziomu tkanki tłuszczowej, można stopniowo zmniejszać wrażliwość na insulinę, która może faktycznie utrudniać wzrost mięśni.
To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, odgrywający zasadniczą rolę przede wszystkim w metabolizmie węglowodanów, lecz także białek i tłuszczów.
Insulina produkowana jest przez komórki B wysp trzustki (Langerhansa). Najważniejszym bodźcem do produkcji insuliny jest poposiłkowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty, hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi.
Insulina w praktyce daje pozwolenie zarówno dla mięśni i komórek tłuszczowych do wykorzystania aminokwasów i glukozy – zwłaszcza glukozy.
Idealnie, komórki mięśni wrażliwych na insulinę łatwo absorbują glukoza i aminokwasy, gdy insulinę daję "sygnał".
Wraz ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej, chociaż przy podwyższonych poziomach insuliny - to może zmniejszać czułość komórek mięśniowych na działanie tego hormonu.
Jeśli zmniejsza się wrażliwość na insulinę, mięśnie już nie jak efektywnie wykorzystują glukozę i aminokwasy, a ponieważ jest metabolicznie tańsze przechowywanie samego tłuszczu,wiec organizm zamieni więcej nadmiaru kalorii w tłuszcz!
Ba
Im większą masz nadwagę…….może dokładniej:
Im bardziej jesteś otyły,im więcej masz tkanki tłuszczowej - tym bardziej możesz zmienić fizjologię, sprzyjać odkładaniu tłuszczu - nad regeneracją mięśni i ich wzrostowi.
To zjawisko fizjologiczne, gdy hamowana jest synteza białka a przechowywanie tłuszczu jest podwyższone - określane jest jako oporność anaboliczna [anabolic resistance].
Następnie:
Im dalej jesteś w okresie poza sezonem (czyli im grubszy jesteś),tym bardziej prawdopodobne jest to, że wszelkie nadwyżki substancji odżywczych, które zjadasz są przechowywane na brzuchu,piersiach,plecach – niestety w postaci coraz większej ilości tkanki tłuszczowej.
Tym samym mniej prawdopodobne jest to, że trening i sama dieta prowadzi do jakiegokolwiek rzeczywistego wzrostu mięśni.
Część I
....Bierzesz jak dziecko , wyglądasz jak dziecko...
Właściciel serwisu
CIEMNA STRONA MOCY
http://www.ciemnastronamocy.pl
http://www.facebook.com/pages/Ciemna-Str...e=bookmark
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011720734408
Właściciel serwisu
CIEMNA STRONA MOCY
http://www.ciemnastronamocy.pl
http://www.facebook.com/pages/Ciemna-Str...e=bookmark
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011720734408