Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klopsiki wołowe w sosie koperkowym
#1
-koniecznie wołowinka, dowolna. Poprosiłem panią na bazarku, aby mi zmieliła kawałek udźca, antrykotu i polędwiczki, ponieważ była w takiej cenie, ze aż grzechem by było nie kupić odrobinki łącznie ok 1.2 kg
- tradycyjnie cebulka cukrowa
-główka czosnku polskiego, różowego
- pęczek kopru, trafiłem piękny, jak nigdy
- odrobinkę mąki pszennej do zaprawy sosu
-olej dowolny, polecam nowy kujawski z tłoczonym na zimno rzepakiem i lnianym
-curry, kolendra, pieprz ziołowy, sól, imbir, papryka słodka
-śmietanka 18%


To co? Zaczynamy!



1. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię do czasu, aż się przyrumienią.
2. W międzyczasie doprawiamy mięsko wg uznania i formujemy kuleczki.
3. Dorzucamy nasze kule i podsmażamy chwilkę. Gdy mięsko się zetnie podlewamy lekko wodą i dusimy ok 5-10min.
4. Siekamy nasz pyszny, aromatyczny koperek i hejże go na patelnię na 3 min.
5. Do szklaneczki wlewamy odrobinkę wody, śmietankę oraz dodajemy mączki, mieszamy solidnie, aby nie było grudek i zalewamy dokładnie mieszając. Podgotowywujemy do czasu aż się sosik zetnie.
6. W sumie to gotowe.


Załączone pliki Obrazki
               
Odpowiedz
Topic Options
Skocz do:


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Klopsiki z fileta z kurczaka Fazi997 1 3 502 15.07.2017, 09:24
Ostatni post: SCREAM



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości